Juleavslutning i kirken?

Det går mot jul, og lærere og elever over hele Norge gleder seg til en god og fortjent ferie. Juleferien pleier også å  markere at skoleåret er halvveis. Første termin er nå omtrent ferdig, og det passer seg godt å gjøre noe sammen på avslutningen. Dette er det bred enighet om.

Noen skoler velger å legge denne siste skoledagen til en kirke, gjerne også med en gudstjeneste. I dagens sekulariserte og multikulturelle samfunn pleier dette å vekke en viss debatt. Så også i år. Man mener at folk som ikke er kristne, skal få slippe å gå i kirken. Ingen skal bli påtvunget en religion, ingen religion skal ha forrang. I år har humanetisk ungdom til og med varslet at de vil dele ut ørepropper på kirketrappene, så elevene skal slippe å høre hva som i kirken blir sagt.

Jeg vet ikke om jeg kan si meg enig i at dette er så tolerant, akkurat. Debatten er blitt litt usunn, så man skal kanskje være litt forsiktig om man vil delta i den. Kirken, som en gang var en maktfaktor, har nå blitt en prygelknabe, og det er ikke lenger det trygge valget å ta parti med kirken. Jeg tror likevel jeg tar sjansen, stikker hodet forsiktig frem, og mener at det må få gå  at noen skoler i Norge velger å bruke den siste skoledagen før jul, i kirken.

Det skriver jeg, fordi jeg tror ikke det er mulig å få finne noen livsnøytral avslutning felles for alle.For noen er det viktig å gå i kirken, de ser på det som noe som hører med i julen. Det er ikke så unaturlig, når det fortsatt er Jesu’ fødsel vi feirer julen for, om vi er aldri så humanistiske, alternative eller hva vi nå er. For de som ikke vil gå med på denne fødselen, ikke tror på at Jesus er verdens frelser og ikke vil feire noen jul på grunn av ham, så skulle det ikke være så veldig farlig å høre på hva de som tror på ham har å si, denne ene dagen.

Jeg mener det er dette som er toleranse. Respekt for andres syn.

Den aggressive toleransen med å gå i kirken med ørepropper mener jeg er dum. Det samme mener jeg om den voldsomme frykten for å høre om en religion eller livsfilosofi annerledes enn den man har selv. Og om frykten for å høre juleevangeliet opplest, når det nå en gang er juleevangeliet man feirer. Enten man tror på det eller ikke.

Det har nå gått noen år siden posten først ble skrevet og lagt ut. Debatten kommer tilbake hvert eneste år, med de samme steile frontene og kompromissløse uttalelsene. Det kan se ut som om toget med fellesskapet er gått, og at skoler, klasser og enkeltelever vil feire på hvert sitt vis, hvert sitt sted. Jeg tror landet vårt ville blitt bedre om ikke hver og én holdt så hardt på sitt eget livssyn, at det ikke lenger er mulig å høre på andres.

5 tanker om “Juleavslutning i kirken?

 1. Jeg er uenig, det er umulig å holde en inkluderende livssynsbestemt avslutning. Det er her snakk om offentlige skoler, ikke religiøse privatskoler. En skoleavslutning skal jo være en felles avslutning hvor elevene sammen skal få markere årets siste skoledag før juleferie? Hvordan får man så det til om arrangementet er så splittende? Det går bare rett og slett ikke.
  Det er ikke vanskelig å finne et opplegg som alle kan være med på. Et forslag jeg leste et sted var at elevene kunne stå for julebakst på skolens kjøkken, bringe det med til et aldershjem i nærområdet hvor de også kunne ha sunget noen sanger/holdt et foredrag/skuespill/e.l. De eldre kunne ha fortalt litt fra da de selv var unge, hvordan de feiret jul da de var små, etc. Jeg tror dette ville vært veldig trivelig for personer som ellers får lite besøk utenfra, i tillegg til at elevene ville lært noe viktig. Dette var et enkelt forslag og jeg er helt sikker på at du, og alle andre som leser dette, selv klarer å tenke frem noe mer inkluderende enn kirkebenken.

 2. Jeg synes utgangspunktet ditt for å mene at det er greit å gå i kirken på skolens siste dag er feil. Det er langt ifra alle som er enige i at vi feirer fødselen til Jesus eller noe andre. Jul – eller Jól som jeg kaller det – er en tradisjon som strekker seg langt, langt tilbake. Det er en feiring for at solen snur og vi går lysere (og i gamle dager lettere) dager i møte. Kristendommen har rappet denne tradisjonen fra oss «hedninger» og kaller det for sin egen. Hele julen er spunnet rundt gaver, julenisse og juletre. Ingen av disse har rot i kristendommen. Gavene kan du nok finne en viss begrunnelse for med de tre vise menn, men det er nok mer tilfeldig. Julenissen kommer fra gamle historier om skumle nisser og tusser som spiser barn, til å ufarliggjøres til noe koselig. Coca Cola har vel patent på nissen, omtrent. Juletre er en komplett hedensk tradisjon og har ingen som helst rot i kristendommen. Siden du er lektor synes jeg det er rart at du ikke vet om disse tingene.

  Religion har absolutt ingenting i skolen å gjøre. Ingenting! Og det er ikke bare noen skoler som gjør dette – de aller, aller fleste har denne tradisjonen. Jeg tror det er mer uvanlig at de ikke har det.

  Personlig synes jeg det er frekt at du må formelt kontakte skolen dersom det ikke er aktuelt å feire skoleavslutningen i kirken. Det burde vært motsatt – at de som ønsket måtte melde seg på.

  Jeg registrerer at de fortsatt synger kristne julesanger på skolen – selv om det i utgangspunktet er forbudt etter den nye opplæringsloven. Hvordan de kan forsvare kirkegåing er for meg et mysterium.

   • Jeg ser ingenting respektløst i det jeg skriver. Det er iallefall ikke hensikten. Dersom du er klar over disse tingene, hvorfor forfekter du et tydelig kristent synspunkt, og unnlater slike vesentlige detaljer? Sekularitet er en god ting, det gir likt rom for både utøvelse av religion og avstand fra religion. Religion i skolen er intet mindre enn indoktrinering. Hva folk gjør i sitt eget privatliv er opp til dem selv, men tving ikke på meg og mine barn gammel overtro.

 3. Tilbaketråkk: Førjulstips fra Lærerportalen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s